Thursday, June 19, 2008

Col de Fontenelle

Woensdag 28 mei
Col de Fontenelle
Rit alti: 1825m
Max alti: 806m
Gem: 3%
Max: 10%
Afstand: 101km

Vandaag weer een rit uit het Privas mapje “Col de Fontenelle”, wel in tegengestelde richting, via deze kant dus eigenlijk “Col du Benas”.

De dag begint vandaag weer stralend, het is warm, af en toe drukkend warm. Eerst over het net even verderop gelegen St. Fortunat-s-Eyrieux om een nieuwe klim te verkennen.
In St.Fortunat rechtsaf de brug over gelijk omhoog voor een goed lopende klim richting St. Vincent-de-Durfort over de smalle D265. Van hieruit is aan de andere kant van het dal ons verblijf regelmatig in beeld en even verderop een heel mooi panorama van het beneden gelegen les Ollieres.
Voorbij St. Vincent wordt het klimwerk wat rustiger en kom je na 5km bij le Chambon de Bavas uit, nog een stukje omhoog naar le Moulin-a-Vent, hierna die mooie afdaling weer richting Privas. Een heel mooi opwarmstukje om aan de ronde te beginnen.

Net buiten Privas begint het gelijk flink omhoog te lopen in een mooie klim met veel bochten (D7). Hier waait het af en toe flink maar door het bochtenwerk nooit erg veel tegen. In deze klim van 14km blijf je Privas in het vizier houden, hierdoor krijg je ook een beeld van de hoogte die je hier al snel overwint.
Vlak voor de top van Col de Benas (alt. 795m) betrekt de lucht, het ziet er even dreigend uit en het koelt even snel af. In de afdaling van Col de Fontenelle richting St. Martin le Superieur breekt het zonnetje weer door, ook de temperatuur schiet weer omhoog.

Deze afdaling is pas geasfalteerd en er is ter bescherming een laag fijne steentjes overgestrooid. Héél langzaam dalen dus!
Kom nog enkele fietsers vanaf de andere kant tegen. Zo te zien behoorlijk pittig die klim “Fontenelle”, onthouden voor de volgende vakantie!

Na St. Martin le Superieur een klein stukje over de drukke D2, dan gelijk links over de rustige D3 omhoog naar St. Bauzile. Windstil hier, volop zon, heerlijk omhoog in de zon. Wat een verschil met gisteren, beter fietsweer kan niet!
Nog even scherp afdalen naar Chomérac, weer even de D2 volgen door de drukte in Privas.

De laatste klim vanuit Privas naar Lyas gaat niet vlot, lichte maagpijn! Een reepje te veel? De warmte?
In dit gedeelte klom ik vorig jaar gewoon een paar kilometer harder, misschien begint de vermoeidheid wel wat mee te spelen. Niet forceren want ik wil nog een paar dagen genieten van de Ardeche.

In de afdaling naar les Ollieres over de D2 gaat het weer vlot, wordt nog even opgehouden door een paar auto’s, een heerlijke afdaling met van die mooie bochten. Nog even over de D120 en weer terug in Duniere.
Nog maar 2 dagen, helaas!!!

No comments: