Thursday, June 5, 2008

Gerbier de JoncWoensdag 21 mei
Col de 4 vois
rit alti: 2263m
max alti: 1515m
gem 3%
max 11%
afstand: 137km

De maand mei, de natuur is in deze tijd op zijn mooist, alles is nog frisgroen en er staat van alles in bloei.
Vandaag ongeveer de zelfde rit als vorig voorjaar richting Col de 4 Vois en de Gerbier de Jonc. Nu naar de Gerbier de Jonc via Lachamp-Raphael en de D378. Het is helder weer en net als vorig jaar is het uitzicht geweldig. Het nadeel op deze hoogte, 1300 tot ruim 1500hm, is de mistral die hier vrij spel heeft waardoor het soms behoorlijk fris is ondanks het klimwerk.

Voorbij Col de Quatre Vois is het wat meer beschut toch zit er behoorlijk verschil in aan welke kant van de berg je fietst, het ene moment rond de 17/18 graden en na een paar bochten weer maar 12 graden.
Het was naar de “Gerbier” langs deze kant een mooi open landschap langs verschillende rotspartijen “Suc de l’Areilladou” en “Suc de Mont Vernoux” en de bron van de rivier de Loire.

Als klim naar de Gerbier de Jonc vindt ik het toch vanuit St. Martin-de-Valamas over de D237 het mooist (gereden in 2006).
Via de Col de Joux (kort maar heftig) naar de slotklim naar Mezilhac, een makkelijk lopende klim met veel bochten, 1178 hm. Vanaf dit punt gaat het in dalende lijn naar Duniere-s-Eurieux goed om het gemiddelde nog wat op te krikken!

Weer een prachtige rit in een omgeving waar zelf de fransen met busladingen vol naar toe komen om al dat moois te zien.

No comments: