Wednesday, June 27, 2007

Ardèche, ZWAAR favoriet!!!
Veel fietsers en fietsgroepen zoeken de bekende cols op om te beklimmen, meestal in de Alpen of Pyreneeën of dichter bij huis de Vogezen.
Het is ook prachtig in navolging van de profs deze beklimmingen te doen, geweldig om die bekende cols op te rijden met vaak al die bekende namen op de weg gekalkt. Het nadeel is, het zijn meestal drukke paswegen (langsrazend verkeer), er zijn door de lange beklimmingen soms moeilijk rondjes uit te zetten. Veel meer geniet ik van de rust en natuur van de minder bekende cols, en de inspanning is vaak net zo zwaar.

Minder bekend maar!
Favoriet bij mij is de Ardeche, woeste natuur, veel bos (extra verkoeling bij de soms zeer hoge temperatuur), rust ( op sommige wegen kan je een half uur rijden zonder een auto tegen te komen)
Wil je het rustig aan doen dan blijf je bij de rivier! Heb je er echt zin in dan kan je vanaf de rivieren constant omhoog, zelfs tot wel 1650 meter, al zijn de stijgings percentages niet zo sterk vergeleken met de Alpen, toch bijna net zo zwaar!

Ook de Haute-Marne is zo’n gebied, de heuvels zijn net iets zwaarder dan in de Ardennen. De dorpjes hier zijn zo anders, oud, nostalgisch, echt op z’n Frans.
Ook in dit gebied weinig autoverkeer.
Wil je de bekende Cols van de Tour fietsen dan moet je in de Alpen of Pyreneeën wezen, wil je genieten van de natuur in combinatie met een sportieve uitdaging dan kan je beter voor de Ardeche en de Haute-Marne kiezen.

Ook veel fietsers en fietsgroepen zoeken bekende toertochten uit om aan deel te nemen, Amstel Gold Race, Luik Bastenaken Luik enz. (zo ontzettend druk!, te druk!!, stress!!!, lees de laatste verslagen van fiets maar eens door!!)

Minder bekend maar!
Ook ik heb deze ritten gereden, maar het meeste geniet ik toch van de tochten van de Vlaamse Wielerbond, minder massaal, perfect verzorgd door prachtig en vaak heuvelachtig gebied.

No comments: