Monday, June 18, 2007

Ardeche week, dag 3

Col de la Fayolle
Col de Quatre Vois
Col de Mezilhac
Col de Joux
Gerbier de Jonc
Afstand : 102km

Vanaf de Moulinage in zuidelijke richting is het ongeveer 10 kilometer vals plat omhoog naar St.Julien-du-Gua, in dit kleine plaatsje begint gelijk het eerste colletje. Slechts 3,5 kilometer lang maar met een behoorlijk stijgings percentage, krijg nog even “bon courage” toegewenst door een vroege roker.
Kom al flink op temperatuur boven op de Col de la Fayolle. Je zit hier al op ruim 1000 meter, het is kaal en de mistral blaast hier behoorlijk vandaag, bezweet en een koude wind, dus snel het windjack aan.

Gelijk door, lichtlopend omhoog naar Col de 4 Vois, met hier en daar wat stevig klimwerk, extra lastig door de mistral die hier stevig op kop zit.
Het uitzicht hier is geweldig, je hebt het gevoel of je op het dak van de wereld rijdt, overal rond je heen de toppen van de bergen.
Zelfs hier nog sneeuw in de verte op de hoogste top in de omgeving (Mt. Mezenc alt. 1751 m.)

Vanaf Col de 4 Vois is het nog wat op en af naar Col de Mezilhac. Hierna een lange slinger afdaling richting Sardige, sommige stukken heerlijk in het zonnetje, de donkere stukken ijzig koud.
Aan deze kant komen me veel fietsers tegemoet, het lijkt me ook wel een mooie klim (iets voor de volgende reis!). Nog even wat schapen ontwijken in de afdaling, je moet ze echt stapvoets passeren want ze kunnen alle kanten oprennen.
Na deze mooie afdaling weer een stukje vlak, heerlijk in de zon en uit de wind, lekker temperatuurtje.

Zeker na Dornas, hier is het gelijk links, een slecht stuk weg en klimmen, na Eyriac wordt het echt klimmen, lang is het niet maar knap lastig, op de pedalen, in het zadel, op de pedalen enz. een moeilijk stuk om je ritme te vinden.
Je moet hier flink op je adem trappen, na Sauveille heb je het zwaarste gehad en daal je razend snel naar St. Martial.

Bij de splitsing van de D237 begint het klimmetje naar St.Martial, hier wordt col Gerbier de Jonc al aangegeven, je moet even scherp links draaien en je bent er aan begonnen. Van hieruit is het maar 10 kilometer naar de top, maar het zijn wel zware kilometers.
Mijn vorige beklimming van de Gerbier begon in St. Martin-de-Valamas met een aanloop van 15 kilometer licht klimwerk, de klim van vandaag voelde zwaarder aan, maar het blijft toch een van mijn lievelings cols!!

Na de top de D378 op, hier vooral genieten van het uitzicht, de mistral blaast ook hier weer behoorlijk. Nu is het ruim 10 kilometer dalen met ruime overzichtelijke bochten. Toch maar niet te hard naar beneden want de mistral blaast hier van alle kanten tegen je aan, en je wordt af en toe behoorlijk heen en weer geslingerd.
Ook af en toe wat inhouden om dat prachtige uitzicht op je in te laten werken. Na Mezilhac nog even op de trappers tot aan Col de 4 Vois, lekker uitbollen (met de mistral in de rug) naar Col de la Fayolle, en het laatste stuk naar de Moulinage.
De laatste 24 kilometer is bijna alles afdalen, dus wel goed voor het gemiddelde.
De mooiste rit van deze vakantie tot nu toe!!!

No comments: