Monday, November 12, 2007

St. Romain de Lerps


Dinsdag 25 september

St. Romain de Lerps
Rit Alt.: 1593m
Max Alt.: 800m
Gem: 4%
Max: 13%
Afstand: 90km

Bij het vroege vertrek vandaag geen hoge temperatuur, wel zon maar veel wind en veel wolken. Een heel verschil met de tropische omstandigheden van de afgelopen dagen.
Op de brug over de Rhone krijg ik zelfs even het gevoel als bij ons thuis op de Zeelandbrug, op de pedalen licht omhoog lopend met een flinke koude noord-ooster tegenwind de brug over!

Het eerste deel van 7km gaat noordelijk en is vrij vlak tot aan St. Georges les Bains. Hier neem ik één afslag te vroeg en kom via een binnendoor weg, die gelijk al met stukken van 10% omhoog loopt, door de buitenwijken van dit stadje weer op de juiste route.
Vanaf dit gedeelte staan er vier beklimmingen op het programma, met daartussen telkens een stukje dalen.
De vier vandaag zijn, Col de Rotisson, Col de Gazareau, Col de la Justice en de al meerdere keren genoemde Col de Serre Mure, bij elkaar zo’n 30 kilometer klimwerk.

Ik begin in een heerlijk zonnetje te klimmen en ben al gauw op temperatuur, na een uurtje fietsen trekt toch af en toe een flinke wolk voor de zon en zakt de tempratuur aanzienlijk, vooral op de hogere gedeeltes van de route is het koud, zo rond de 11 graden.
Bij het klimmen eigenlijk best wel een lekker temperatuurtje, maar bij het afdalen weer ijskoud. Gelukkig zijn de afdalingen hier niet zo lang.
Vandaag voor het herstel van de zware inspanning van gisteren, een wat lichtere versnelling gekozen, en vooral niet te snel bergop!

In St Romain de Lerps is het draaipunt en zakken we weer af in zuidelijke richting, vandaar de naam van de tocht.
Nog wat licht klimwerk naar Vernoux (Col de Justice), een lichte afdaling van 7km, dan de slotklim de Col de Serre Mure.
Vanaf deze zijde (NW) kort maar hevig, een zwaar stuk van bijna 4km waar de percentages oplopen tot 13%. Daar ik vandaag nogal spaarzaam gereden heb verteer ik dit zware stuk zonder problemen.
Wordt nog vriendelijk toegezwaaid door een ouder echtpaar die voorzichtig afdalen op sportieve fietsen, die hebben de Serre Mure dus vanaf de zware kant gedaan, respect voor deze mensen!!

De zware (zw) zijde is niet alleen naar boven moeilijk. Naar beneden loopt de snelheid zonder probleem naar de 70km, maar pas op voor de verraderlijke bochten! Een spectaculaire afdaling die bij een touretappe zeker voor de nodige spanning zou zorgen.
Na dit spektakel stuk nog een vlak stukje van 5km naar La Voulte, nog even de brug over, waar de wind die is gedraaid nu weer schuin tegen blaast.
Een minder zware dag dan gisteren, morgen terug naar Col de Serre Mure, en dan de “zware” kant omhoog!
Het is iedere dag weer een ontdekkings reisje hier in de Ardeche, zoveel verschil in landschap, omgeving en natuur. Prachtig!!!

No comments: