Thursday, November 8, 2007

Col des 4 Vios


Maandag 24 september

Col des 4 Vios
Max Alt. 1185 m.
Rit Alt. 1641 m.
Gem. 4%
Max. 12%
Afstand 107km.

Vanuit onze standplaats La Voulte is het meteen op de pedalen voor Col des Viaux.
Deze klim is inmiddels al bekend terrein. Een flinke opwarmer van 9km, niet al te zwaar, maar hier en daar toch stukjes van 11 tot 12%.
Ook hier weidse vergezichten afgewisseld met heerlijk verkoelende stukjes bos.

In St. Cierge la Serre zit het grootste gedeelte van de klim erop en volgt een lange afdaling waar je nog flink kan meetrappen, maar oppassen voor de scherpe bochten hier. Veel kastanjebomen, dus liggen de bochten in deze periode behoorlijk bezaaid met enorme kastanjes en veel pulp van de platgereden exemplaren!
Na nog een kort klimmetje naar Chambon de Bavas krijg je een prachtige, technische afdaling over de D2 richting Ollieres. Ook deze afdaling is voor mij bekend terrein dus loopt het metertje al gauw naar dik 50 per uur.

Eenmaal op de D120 volg je de Eyrieux tot aan St. Saveur de Montagut, een vrij vlak gedeelte.
Na 5km is het voorlopig klaar met het vlakke werk, hier begint vanuit de rivier de Eyrieux (Alt. 189m),de lange klim naar Col de 4 Vios (Alt. 1185m)
Het is bijna 25 kilometer klimmen, hier weinig vergezichten, wel veel bos. Even voor Saint Pierreville geef je, in een stuk afdaling van 4km, weer snel ruim 100 meter van de gewonnen hoogte meters prijs.
Ik ga hier niet voluit want er volgen nog 12 zware kilometers. De grootste tegenstander vandaag tijdens het klimmen was wel de warmte, door de constante druk op de pedalen behoorlijk pijnlijke en brandende voetzolen, afzien!!!

Vanaf de Col de 4 Vios, het hoogste punt, is het afdalen naar Col de Fayolle (Alt. 877m) nog verder afdalen Col de Sarrasset (Alt. 825m) en nog een klein stukje omhoog naar Col de l’Escrinet (Alt. 835m)
In dit gedeelte geen last van de warmte maar van de kou, op deze hoogte een veel lagere temperatuur, vele kilometers in de schaduwzijde van de berg, de harde tegenwind, geen windstopper (vergeten!), het is een poosje echt rillen op de fiets.

Na de Col de l’Escrinet is het een lang stuk afdalen naar het Rhone dal over de drukke N104 waar de avondspits al begonnen is, het zonnetje is er weer bij en de temperatuur een stuk aangenamer.
Door de drukke stad Privas en dan nog licht dalend naar La Voulte.
Het toetje, een laatste korte klim naar Rompon laat ik links liggen, de batterij is leeg!!
Het was weer een prachtige toer, toch vind ik de rit andersom (verslag Adeche dag 3 voorjaar) nog indrukwekkender.

No comments: