Tuesday, January 16, 2007

Drôme
Col: Col du Rousset
Departement: Drôme
Zuid : 21 km.
Noord : 23 km.
Stijgings percentage
Zuid: gemiddeld 4%, maximaal 8%
Noord: gemiddeld 2,5% maximaal 7%

September 2005Vertrek vanuit St. Die, het is nog vroeg en koud maar de zon schijnt dus het ziet er goed uit.
In St. Die gelijk de borden volgen Col de Rousset een overgangs col van 21km tussen de Noord-Alpen en de Zuid-Alpen.

Het eerste gedeelte vanuit St. Die is net een beetje meer dan vals plat, maar na het gehucht Chamaloc begint het flink te stijgen, toch is de col nergens echt stijl.
Wat na een paar bochten wel mee gaat spelen is de wind, een stevige mistral.
In de schaduw van de berg draai ik tegen de wind in omhoog, bij een volgende bocht is het weer zon in de rug en wind mee.
Door deze omstandigheden is het verplicht intervallen!

Als je halverwege de klim naar beneden kijkt is het uitzicht al formidabel, je ziet de weg als een sliert spaghetti naar boven kronkelen.

Vlak onder de top die in de wolken hangt verdwijnt de zon en rij ook ik de wolken in, bovenop de col ligt de tunnel die verbonden is met de Noord Alpen.
Ze zijn deze tunnel aan het opknappen, de verlichting in de tunnel is matig en het wegdek slecht.

Door de tunnel kom je aan de noordzijde van de col en dat merk je gelijk het is mistig en erg koud, door het afdalen in de mist en kou ontstaat er een winterse temperatuur, een gevoel of je vingers bevriezen.

Aan deze kant van de berg weer een heel ander landschap, het lijkt wel wat op Zwitserland, alpenweiden met rinkelende koeiebellen.
Helaas gaat de mist over in regen en blijft het rillen op de fiets, je wilt ook niet ziek worden dus verstand gebruiken en na een uurtje in de regen terugdraaien.
Weer terug aan de andere kant van de tunnel in de afdaling richting St. Die rij ik al snel weer in de zon, maar de mistral waait zo fel tegen dat ik bijna niet hoef te remmen en soms zelfs kan bijtrappen

In St. Die aangekomen stond de teller op 84 km, dat was ongeveer 30 km korter dan gepland.
Deze rit was ondanks de minder goede weersomstandigheden (vooral aan de noordkant) indrukwekkend mooi en niet echt superzwaar.

No comments: