Wednesday, January 31, 2007

Ardèche (2)

Col: Gerbier de Jonc
Département: Ardèche
Noord : 23 km.
West : 27 km.
Stijgings percentage Noord: gemiddeld 3,9%, maximaal 10%
West: gemiddeld 1,9% maximaal 9%

september 2005

Vanuit de standplaats La Voulte eerst een stuk met de auto, over de drukke D120 tot St. Martin-de-Valamas. Daar gaat de fiets uit de auto en sta je gelijk aan de voet van de Gerbier de Jonc.

Gerbier de Jonc, een berg met een kale puntmuts, deze is tijdens een vulkanische uitbarsting ontstaan. Aan de voet van de berg ontspringt de langste rivier van Frankrijk, de Loire.

Het eerste stuk gaat lichtlopend omhoog, na 6 km lopen de percentages flink op, je ziet hier al die vreemde puntmuts heel in de verte.
Voorbij St. Martial ga je het bos in en begin je serieus te klimmen, je moet nog 9 km volle bak, door de vele bochten is het niet superzwaar, er schijnt een heerlijk zonnetje en in het bos hangt een verrukkelijke dennengeur.
Het is tot de top redelijk zwaar, maar toch volop genieten.

Op de top weer ontzettend druk met wandelaars, de puntmuts wordt van alle kanten gefotografeerd, het is ook een heel apart uitzicht.

Aan de andere kant is het een hele andere berg, geen bos, veel weiland, veel wind en vooral een opvallend verschil in temperatuur.
Door le Béage fietsend geeft een lichtbak een temperatuur van 10 graden aan, en dat is om 12:30 in de middag, toch wel fris voor de tijd van het jaar.
Wat verder in de afdaling begint de temperatuur weer wat te stijgen, de wind neemt weer wat af, en het wordt met het zonnetje erbij weer een aangenaam fietstemperatuurtje.

Vlak voor le Monastier-s-Gazeille gaat het roer om, terug voor de beklimming van de westkant, 27 kilometer lang. De eerste kilometers zijn niet veel meer dan vals plat, na het plaatsje Largentière begint het serieuze klimwerk, voorbij le Béage begint de wind weer behoorlijk te blazen, veel opzij maar soms ook lastig op kop.

Weer de puntmuts voorbij, en nu lekker 23 kilometer lang uitbollen naar St. Martin, wel opletten voor een paar lastige haarspeld bochten.
Eenmaal terug in St. Martin-de-Valamas stond de teller op 100 km, en schoof ik de fiets met een tevreden gevoel terug in de auto.

Deze berg zit ook in cyclo van Frankrijk, de l’Ardechois. Een cyclo die je in één dag, of drie dagen kan rijden.
Zie voor een uitgebreid verslag in de Fiets (nr.8)van augustus 2005.

Het ligt ook in de mogelijkheid om deze cyclo te combineren met onze Ardèche reis.

No comments: