Sunday, June 7, 2009

Col de Leschaux, Cret de Chatillon (zuid)


Afstand : 72km
Rit Alt : 1283hm
Max Alt. : 1640hm
Gem: 4%
Max: 10%

Zondag 31 mei 2009

Vanuit onze standplaats, een chalet aan het meer van Annecy rij ik deze week mijn eigen 6 daagse “Tour de France”.

Onder een stralende zon begin ik aan de eerste klim in deze alpenweek de Col de Leschaux, een niet te zware opwarmer. Hier al gelijk een mooi uitzicht over het meer van Annecy, dus even de fiets aan de kant en een eerste vakantiefoto schieten!

Tijdens deze bezigheden wordt ik voorbij gereden door twee franse collega fietsers. Voor mijn gevoel rij ik niet zo hard omhoog maar ik ben toch vrij snel bij de mannen in het wiel. Ik rij in mijn eigen tempo door, voor een van de twee (in zo’n geel/paars Ardechoise trui) is dit het moment om te versnellen, laat zijn maat achter en rijd met zware versnelling bij mij weg. Ik laat me niet gek maken, dit is mijn eerste klim van deze week, dus rustig blijven.
Enkele bochten verder vindt mijn uitdager het al niet zo leuk meer en draait terug naar beneden naar zijn achtergebleven maat.

Weer alleen zit de Col de Leschaux er al snel op en begin ik aan de zuidkant van Cret de Chatillon. Op het eerste gedeelte is deze klim best te doen maar bij kilometer 4 begint het toch serieus te worden en zijn de bochten hier even een moment om op adem te komen. Als de weg wat smaller wordt en het wegdek slechter moet ik regelmatig uit het zadel en op de pedalen duwen. Dit stuk van zo’n 3km is het lastigste van de dag.
Eenmaal in de open weide zie je de top al, met nog een klein stukje de wind fel op kop is dit goed te doen.

Na deze inspanning is het 18km dalen tussen het drukke verkeer op deze eerste pinksterdag. Ook een populair gebied voor motorrijders hier en dit gaat helaas niet altijd goed! Halverwege de afdaling was er een motor op een tegenligger geknald, de auto staat zwaar beschadigd op zij en de motor licht plat in de kant, de slachtoffer liggen in de berm en worden door de hulpdienst verzorgd. Niet leuk om te zien deze taferelen, er maar gauw voorbij en voorzichtig verder naar beneden.
Het laatste stukje steil dalen langs het hospitaal waar net een tweede ambulance met loeiende sirene vertrekt naar het ongeluk op de berg.
Langs de drukte van het meer is het nog zo’n 16km vlak naar Bout du Lac.

De eerste rit zit erop, altijd weer zwaar zo’n eerste dag klimmen en ook de hoge temperatuur is wennen.

No comments: