Thursday, May 31, 2007

Alpen week, dag 3


Dag 3

Col de la Joux Verte (zuid)
Afstand: 40km


Een donkere kille en bewolkte dag, vanuit St.Jean eerst door het stadje Morzine richting Avoriaz, hier begint de regelmatige klim met veel bochten, met al snel een mooi uitzicht op Morzine.
Op 4 kilometer wordt het flink op de pedalen duwen, tot ongeveer 7 kilometer, daarna vlakt het wat af en komt in de verte Avoriaz in beeld en aan de rechterkant nog volop sneeuw.
In de berm een stille getuige dat het hier in de bochten wel eens mis kan gaan. Een autowrak op z’n kop, zo te zien nog niet zo lang geleden gebeurt. Ik draai er nog even voor terug om te kijken of er nog iemand in zit, je moet er niet aan denken! Niemand te zien gelukkig.
Nog even snel doortrappen tot de skiliften, want het begint licht te spetteren. Dan terug afdalen, het spetteren wordt al snel echte regen en vooral de laatste bochten worden daardoor spekglad. Koud en doornat snel terug naar St.Jean!

Tuesday, May 29, 2007

Alpen week, dag 2Dag 2
Col de la Joux Verte (noord)
Col de l’Encrenaz (oost)
49km

Vandaag een kort ritje op het programma, de zon schijnt volop en mijn eigen zonnetje, Jacqueline is jarig!
Het plan is Col de la Joux Verte via de noordkant omhoog en aan de zuidkant naar beneden.
Vanuit St.Jean over de D902 richting Morzine en na 4 kilometer links Montriand en weer links Lac de Montriand.
De klim begint heel rustig en in de eerste 6 kilometer zitten maar enkele stukken waar je op de pedalen moet lopen. Na Ardent begint het pas echt! Hier geeft een bord aan Route Barré (neige). Ik besluit toch door te rijden tot de sneeuwgrens.
Er is voorlopig nog geen sneeuw te zien en de weg slingert hier steil omhoog met percentages van 8-9% met uitschieters van 12-13%, vlak voor Les Lindarets (in deze tijd een echt spookdorp) vlakt het wat af en zie ik de eerste sneeuwhopen in het landschap verschijnen.
Ongeveer een kilometer verderop maak ik een bocht naar rechts, ik hoor een hoop motor lawaai en zie plotseling enorme machines metershoge sneeuwhopen van de weg scheppen. Einde klim zo’n 4 kilometer onder de top, begin mei is voor dit gebied eigenlijk iets te vroeg!
Na een snelle afdaling de D902 weer een stukje gevolgd, en wil ter compensatie, aan de andere kant van de weg Col de l’Encrenaz bedwingen. Tot la Cote d’Arbroz slingert de weg constant tussen de chalets flink omhoog (8-10%) over prachtig asfalt.
Na een klein stukje dalen de eigenlijke klim, behoorlijk steil, veel op de trappers lopen, en hier vooral slecht wegdek. Een niet zo’n bekende maar wel zware col.
Bij de skiliften weer rechtsomkeer en een snelle afdaling terug naar St.Jean waar ik opgewacht wordt door Jacqueline met een heerlijk glas champagne op het zonnige terras!

Sunday, May 27, 2007

Alpen week, dag 1
Standplaats St.Jean d’Aulps
Dag 1

Col de Corbier (zuid/noord),

Pas de Morgins (noord)
Afstand: 70 kilometer

Door mist en lichte regen pas na het middaguur aan deze rit begonnen, en net na vertrek brak het zonnetje aangenaam door.
Vanuit St.Jean de drukke D902 volgen en na een kilometer of twee direct rechts voor de eerste klim de Col de Corbier.
Het eerste begin is al behoorlijk zwaar met stukken van dik 9%, daarna zwakt het wat af, vooral in de bochten. Maar tussen kilometer drie en kilometer vijf zitten er nog een paar pittige stukjes in, en is het flink zweten in het zonnetje.
Eenmaal boven snel het windstoppertje aan en de mouwen weer afrollen, en een snelle duik naar beneden. Een technische afdaling van vijf kilometer naar Bonnevaux, daarna de D22 rechts richting Abondance, in Abondance komt er een fietser van links die even later in mijn wiel ook richting Zwitserse grens rijdt, na een aantal kilometers met flink wind op kop, neemt de Zwitserse collega (met van die hele dunne klimmersbenen) over, en rijden we kop over kop richting Chatel, voor Chatel begint het al behoorlijk omhoog te kruipen en wordt het erg warm met de windstopper aan, dus even stoppen, jasje uit en weer verder.
De Zwitser is in zijn eigen tempo doorgereden en rijdt zo’n 150 meter voor mij uit. Net na Chatel, bij het meer, zit ik weer in zijn wiel en we beginnen aan de klim van Pas de Morgins.
Hier gaat het beter dan op de Col de Corbier, en na enkele bochten blijft de Zwitser achter. Ik rij tot net over de grens van Zwitserland en draai weer terug op de top en terug Frankrijk in.
Zwaai op de terugweg de Zwitser die even na mij boven komt gedag, en kan nu een lang stuk naar beneden bollen.
Dan nog de Col de Combier van de noordkant, korter minder steil en een heel ander open landschap, maar hier en daar is de klim nog behoorlijk zwaar.
De afdaling aan de zuidzijde kan je lekker op snelheid naar beneden knallen.
Om te beginnen een behoorlijk zwaar ritje (ongeveer 20 kilometer omhoog) in een heerlijk zonnetje, temperatuur schommelt tussen de 10 en 14 graden, hier en daar een ijskoud windje, vooral in de afdaling.
Een fijn fietsmiddagje.

Sunday, May 20, 2007

Bonjour


Le aigle petit is weer terug uit la douce France, een geweldige week in de Alpen en een nog mooiere week in de Ardeche, deze week meer over de reis.