Sunday, May 27, 2007

Alpen week, dag 1
Standplaats St.Jean d’Aulps
Dag 1

Col de Corbier (zuid/noord),

Pas de Morgins (noord)
Afstand: 70 kilometer

Door mist en lichte regen pas na het middaguur aan deze rit begonnen, en net na vertrek brak het zonnetje aangenaam door.
Vanuit St.Jean de drukke D902 volgen en na een kilometer of twee direct rechts voor de eerste klim de Col de Corbier.
Het eerste begin is al behoorlijk zwaar met stukken van dik 9%, daarna zwakt het wat af, vooral in de bochten. Maar tussen kilometer drie en kilometer vijf zitten er nog een paar pittige stukjes in, en is het flink zweten in het zonnetje.
Eenmaal boven snel het windstoppertje aan en de mouwen weer afrollen, en een snelle duik naar beneden. Een technische afdaling van vijf kilometer naar Bonnevaux, daarna de D22 rechts richting Abondance, in Abondance komt er een fietser van links die even later in mijn wiel ook richting Zwitserse grens rijdt, na een aantal kilometers met flink wind op kop, neemt de Zwitserse collega (met van die hele dunne klimmersbenen) over, en rijden we kop over kop richting Chatel, voor Chatel begint het al behoorlijk omhoog te kruipen en wordt het erg warm met de windstopper aan, dus even stoppen, jasje uit en weer verder.
De Zwitser is in zijn eigen tempo doorgereden en rijdt zo’n 150 meter voor mij uit. Net na Chatel, bij het meer, zit ik weer in zijn wiel en we beginnen aan de klim van Pas de Morgins.
Hier gaat het beter dan op de Col de Corbier, en na enkele bochten blijft de Zwitser achter. Ik rij tot net over de grens van Zwitserland en draai weer terug op de top en terug Frankrijk in.
Zwaai op de terugweg de Zwitser die even na mij boven komt gedag, en kan nu een lang stuk naar beneden bollen.
Dan nog de Col de Combier van de noordkant, korter minder steil en een heel ander open landschap, maar hier en daar is de klim nog behoorlijk zwaar.
De afdaling aan de zuidzijde kan je lekker op snelheid naar beneden knallen.
Om te beginnen een behoorlijk zwaar ritje (ongeveer 20 kilometer omhoog) in een heerlijk zonnetje, temperatuur schommelt tussen de 10 en 14 graden, hier en daar een ijskoud windje, vooral in de afdaling.
Een fijn fietsmiddagje.

No comments: