Sunday, March 4, 2007

Auvergne (2)

Col de Croix-Robert 1451 m.
Gemiddeld: 6,1%, Maximaal: 10%
West: 6 km
Col de la Croix Morand 1426 m.
Gemiddeld: 4,2%, Maximaal: 8%
Oost: 13 km
Col de Guéry 1264m.
Gemiddeld: 3,2%, Maximaal: 6%
Zuid: 5,5 km, Noord: 15 km


Een rondje vulkanen, vandaag staan er drie cols op het programma.
Het vertrek is vanuit La Bourboule, het is een prachtige zonnige dag vandaag, eerst Jacqueline afgezet bij het Casino. Niet om te gokken gelukkig, er is een grote Europese Quilt tentoonstelling, dus is het voor haar op gebied van kunst net zo’n enerverende dag als het voor mij op sportief gebied is.

Vanuit het mooie stadje La Bourboule naar Le Mont-Dore, ook al zo’n mooi plaatsje. Hier op zoek naar het bordje Murol D36, waarschijnlijk net iets te hard gefietst en het bord voorbij gereden.
Er ging een lampje branden toen ik het bord tegenkwam “Col de la Croix Morand-Ouvert” maar die col krijg ik pas na 35 kilometer voor de wielen.
Dus teruggedraaid en weer Le Mont-Dore ingedoken, het juiste pad gevonden en tussen de vakantie chalets gelijk omhoog (Col de Croix-Robert).

In het begin veel bos met wat steile stukjes, na een kilometer of drie langs de slagboom, daar begint een heel kaal stuk met prachtige panorama’s op de omliggende puy’s. Een redelijk korte en fraaie klim (6 km), wel winderig boven dus even de windvanger aan en naar beneden.
Wat een geweldige afdaling, heel overzichtelijke bochten, een fantastisch wegdek, je kan je hier als daler heerlijk uitleven.

Na deze afdaling een vlak maar toch heel mooi stukje route langs een bergmeer (Lac Chambon). Voorbij dit fraaie meer begint de tweede klim van de dag (Col de Croix Morand). Een lange regelmatige klim met veel bochten, heel grappig als je wordt ingehaald door een vrachtwagen zie je hem ongeveer 10 minuten later nog in de verte bochtjes draaien. Weer boven, natuurlijk flink bezweet begint de lucht even wat te betrekken, dus het windvangertje maar weer aan.
Een lange afdaling, ondanks de windstopper koud, rillen, niet fijn, je verlangt alweer naar de volgende klim om warm te worden

Vlak voor Le Mont-Dore rechtsaf voor de laatste klim (Col de Guéry), na een stukje klimmen kom je langs een uitzichtpunt op de linkse kant van de weg. Wel even de moeite waard om over te steken en de toppen van de vulkanen te bewonderen.
Héél fraai!! Dan een stuk afdalen tot aan het dorpje les 4 routes, bij het kruispunt het roer om weer terug de zelfde weg en gelijk de langste klim vandaag (15 kilometer). Col de Guéry van de andere kant, een populaire col bij fietsers, ben heel wat van deze vriendelijke collega’s tegen gekomen. Het valt mij op dat men in Frankrijk elkaar heel wat spontaner begroet als hier in fietsend Nederland.

Na deze 15 kilometer klimmen had ik het wel even gehad, herstelde even in de afdaling naar Le Mont-Dore, en kon toen ook nog even gas geven op het vlakke stukje naar La Bourboule.
Met 109 kilometer op de teller en flink wat hoogtemeters stapte ik moe maar voldaan af, pikte Jacqueline weer op (ook moe maar voldaan van al dat moois wat ze gezien heeft vandaag).

Weer een geslaagde vakantiedag.

No comments: